După Rusia, și China anunță că este aproape să scoată pe piață un vaccin împotriva Covid-19. Tratamentul ar putea fi disponibil în farmacii la începutul lunii decembrie. Până atunci, Beijingul speră să finalizeze testele clinice. Teste care au loc în…
Cui nu-i vine să creadă, să citească încă o dată: Emiratele Arabe Unite! Beijingul se bazează pe voluntari din Abu Dhabi, iar în cel mult trei luni ar putea finaliza toate testele pentru primul vaccin anti-Covid. Conducerea supremă de stat și partid anunță că vaccinul produs de societatea Sinopharm ar urma să fie vândut la un cost de 144 de dolari pentru două doze.
După unele cifre raportate de Beijing, în Emiratele Arabe Unite s-au înscris pentru testele clinice peste 15.000 de voluntari, notează TRT World.
Din primele cercetări realizate de Sinopharm a reieșit că vaccinul poate fi eficient dacă se fac două sau trei doze – răspunsurile la verificările preliminare au fost excelente: imunitate la Covid-19 şi zero efecte adverse periculoase! Totuşi, oamenii de știință chinezi se feresc să spună în ce măsură vaccinul lor poate preveni contractarea noului coronavirus.
Până în prezent, vaccinurile inactivate (se foloseşte virusul mort) au fost folosite cu succes împotriva gripei şi a pojarului, dar ele nu au aceeași potență ca vaccinurile bazate pe tulpini vii de viruși. Tocmai de aceea în vaccinările inactivate sunt necesare mai multe doze.
Primul vaccin chinezesc a fost dezvoltat de Institutul de Produse Biologice din Beijing în colaborare cu Institutul de Produse Biologice din Wuhan, totul sub umbrela companiei Sinopharm, controlată de stat. Preşedintele Sinopharm Group, Liu Jingzhen, afirmă că vaccinul chinezesc va fi înregistrat oficial abia după finalizarea ultimei faze a studiilor clinice. „Potrivit estimărilor noastre”, va fi disponibil din decembrie. „Personal, am primit două doze ale vaccinului și nu au existat efecte adverse. Preţul său nu va fi unul prea ridicat – în jur de câteva sute de yuani. Două injecţii vor costa 1.000 de yuani (circa 144 de dolari). Cel mai probabil vor fi recomandate două doze, întrucât una singură oferă o protecţie de doar 97%. Două însă o pot creşte spre 100%”, a explicat acesta.
Dacă în mod normal intervalul dintre două doze este de 28 de zile, „în cazuri excepţionale se pot face deodată, o doză în braţul stâng, cealaltă în brațul drept. O doză înseamnă 4 micrograme de vaccin”, a spus șeful Sinopharm.